~~~Hey You..Yes U!!~~~

HeY..ThaNx For ViSiTIng My BloG
It'S noThiNg acTuaLLy
I jUsT need to WriTe tO FeeL beTter
WheN loT haS GoIng On iN LifE, I neEd a Place whEre I can Rest and StaY GroundEd

LoVe Ya..
amalina

Monday, August 30, 2010

Merdeka?

Alhamdulillah..da 53 tahun Malaysia merdeka
perasaan..bersyukur sebab kehidupan di sini tidak dikongkong seperti di Palestin, menjadi pelarian di negara sendiri
negara ini bebas
pemikiran
cara hidup
mungkin berbatas
tapi berbatas dengan a very fine line
bangga menjadi rakyat malaysia?
entahlah
tapi aku bangga menjadi rakyat kelantan
semangat kenegerian lebih hebat dari semangat kenegaraan
tapi..kelantan is a part of Malaysia
so..i guess, i'm proud to be Malaysian..secara logiknya begitula kan?

well
mari bercakap mengenai aku dan malaysia
gembira berada di sini
sebab tanah tumpah airku
keluarga
teman
semuanya ada di sini
makanan yang subhanallah banyaknya
macam-macam jenis
dari macam2 bangsa
alhamdulillah dapat rasa semua nya

tapi
aku ada satu rungutan
mungkin ini hanya getus dari rentetan peristiwa yang berlanjutan
tidak bermaksud mahu menjadi racist
jauh sekali
kerana aku sayang kawan2 india dan cina ku
they teach me different culture and living too
which is interesting
cuma
cuma
kadang-kadang berada di kalangan mereka
terasa seperti aku adalah pihak minoriti
aku tidak faham kantonis, hokkien, tamil
sungguh aku tidak paham sepatah haram pun
bila aku seorang melayu di situ,
susah kah bagi mereka untuk menghormati aku
at least, use english
aku adalah bumiputera
yet
terasa asing di dalam negara sendiri
sekali dua, mungkin tidak ambil pusing
tapi kalau terus menerus
terasa agak terpinggir
bergelak ketawa dalam bahasa mereka sendiri
sedang aku..
terasa agak bodoh
people should respect others
and be a bit sensitive
aren't we suppose speak the same language?
so much for the 1 Malaysia

Saturday, August 14, 2010

Hati Mampan

membuat keputusan
sukar
tapi..
kene buat juga

kenapa hesitate?
sbb..
takut menyesal

susahlah

hati..patutnya kena bulat

fikiran..jangan pandang belakang

make a decision and live with it!

senang kan kalau diungkap jadi ayat

tp..
yang hidupnya
yang merasanya
adalah hati..akal
diri sendiri

aku cuba
untuk resolute
untuk rigid
untuk mampan

tapi..

banyak tapi kan

hasil dr hati yang kelam kabut
hati yang tamak

yang selalu mahu lebih
yang selalu ingin kan terbaik

tetapi

tak salah kan?

Monday, August 9, 2010

Ramadhan ke 24

Marhaban Ya Ramadhan
aku harap untuk jumpa sesuatu di ramadhan ini
aku ingin merasa nikmatnya puasa itu
nikmatnya menahan lapar, dahaga dan hawa nafsu itu
dan semoga apabila ramadhan berakhir, akan membawa diri aku yang lama dan kekal lah diri aku yang baru
insyaAllah
23 tahun yang sudah
banyak yang aku terlepas
mungkin aku menang dalam menahan lapar dan dahaga
tapi hawa nafsu, aku msih sangat tewas
sangat tewas
hasilnya adalah siti nur amalina yang biasa
yang dalam hatinya masih sama
mungkin Allah sangat sayangkan aku
kerana, banyaknya khilaf yang aku lakukan
masih menggunung juga pertolongan dariNya
Kasih sayangNya, subhanallah, kerdil aku untuk memperkatakan tentangnya
Alhamdulillah
kerana aku rasa sangat gembira untuk sambut ramadhan kali ini
aku ingin berubah
iman ku, ingin aku perbaiki
aku ingin rasa nikmatnya cinta Allah itu
nikmatnya pengaduan kepadaNya
aku hanya ingin menangis di ribaNYa

Ya Allah, di ramadhan ini, peluklah aku, ragutlah dosa-dosaku, hadirkanlah pemikiran yang berbeza, hati yang lebih insaf, peribadi yang lebih ulung, aku ingin merasai nikmatnya sentuhanMu. Jangan tinggal kan aku sekelip mata jua. Itulah pintaku. Penuhi aku ya Allah..dengan cintaMu. Amin

Wednesday, August 4, 2010

money matters

duit..duit..duit..
antara bende yg bleh wat aku upset serta merta bila ingt pasal duit
sbb rs mcm byk plak hutang piutang yang menjengah
x masuk lagi bab si merah kesayangan
belanja minyak, servis, ni tayar plak wat hal..kene tukar lagi, timing belt lagi
boleh x nk idup xnk pk pasal duit..
bleh je kalo aku xnk pk actually..just spend tp xde savingla..tapi camane nk kawen?urghh..
aku bukan anak dato' or tan sri yng bleh mintak parent sponsor riban2 kan
kene usaha sendiri..kumpul duit sendri..tp manala tahu bila cukup kan
umo 30 mebi? >_<
tapi takpe..
seme perkara mesti ada jalan keluar
aku percaya pada rezeki Allah
alhamdulillah, smpi skarang still ada jalan keluar
perlu banyak berdoa n beringat
insyaAllah, aku akan cube track duit dengan bijak..huhu
There was an error in this gadget

I'M in The MooD of This