~~~Hey You..Yes U!!~~~

HeY..ThaNx For ViSiTIng My BloG
It'S noThiNg acTuaLLy
I jUsT need to WriTe tO FeeL beTter
WheN loT haS GoIng On iN LifE, I neEd a Place whEre I can Rest and StaY GroundEd

LoVe Ya..
amalina

Tuesday, June 1, 2010

Kita tahu, kita paham, kita aware, tapi kita tak buat

Manusia sebenarnya amat bebas
punya fikiran sendiri
punya keinginan sendiri
punya pandangan sendiri
semua proses yang berlaku di dalam otak dan hati
borderless
sebab itu pemikiran pon bebas
tidak tertakluk kepada satu decision
roaming endlessly like misguided ghost
yang memegang hati dan pemikiran adalah agama
yang menyebabkan seseorang itu patuh dan rasa diri mereka berada dalam satu linkungan yang apabila dilangkah akan menyebabkan kebinasaan
kita (orang islam) , sedar yang in the end, ada hari kiamat
kita aware adanya syurga dan neraka
kita yakin bahawa siksaan Allah itu pedih
tetapi kenapa kita (mungkin hanya bg orang yang lemah agama mcm aku) dapat menyebut hari kiamat tanpa rasa berdebar, tanpa rasa seram sejuk, kecut perut sedang kan masa nk buat presentation punyalah cuak, rs nk muntah seme, n kalau nk mngadap bos tu punyalah takut
astagfirullah..lemah nya agama yang aku pegang, yang aku sebut, yang aku mengaku
aku akui, aku banyak dosa
tapi aku masih lagi careless dalam solat, lambat2kan..namun alhamdulillah, da ada rasa tidak tenang takut terlepas solat..takut x dapat sempurnakan 5 waktu.alhamdulillah dan aku harap perasaan tu aku tak akan hilang
jadi, aku serulah kat sini supaya, marilah kita sama-sama jaga solat, cukupkan lima waktu
sebab ramai kawan-kawan aku jugak yang suka langgar je bab time2 solat ni
tengok wayang pukul 6, keluar pukul 8..maghrib macam mana?
Tak malu ke ngan Allah yang bagi kita macam2, but yet, kita x pernah pun sahut panggilan Dia.
Padahal kalau dengan manusia, kalau diberi hadiah o seprais, kalo boleh kita nk balas balik dngn smtg yg lg setimpal, or better dr apa yg dpt. Xliat plak kan?
Harap2, Allah bukakan hati aku dan mereka utk tetap dalam agama dan kekal di dalamnya. Aminn

and then, ada satu pakcik yg aku knal ni, bab2 agama ok..
tp aku kurang senang dngn pendapat dia yang kadang2 bias kepada 1 parti politik ni dan mengutuk pemimpin the other parti politik, bagi aku, kalau bende tak konfem, x elok di perbesarkan, nnt menimbulkan fitnah. apa yang dibaca kadang-kadang belum pasti betul atau tak. jadi, kurangkan bercakap pada hal-hal yang bukan ilmu atau fakta yg mmg tak pasti sahih.

aku da lama xtengok tv actly. tp aku still perasan yang kt TV3 ada 3 rancangan just utk gosip artis : fuh!, terjah dan melodi
artis tu siapa untuk diambil tahu sebegitu rupa kehidupan mereka? apa manfaat diorang untuk hidup kita, untuk agama kita? betapa dangkalnya manusia sekarang. lemas betul dengan rancangan macam tu. nak kapel dgn sapa ke, kawin sepuluh ke..ad aku kisah? hal umat2 islam yang tertindas tu x plak ambil peduli. Kenapa TAK ADA seorang pun artis kat malaysia ni pergi jd volunteer or activist so that nmpkla yg diorang actually ada fungsi to this community. what a waste. sebab tula aku mmg ban cerita malaysia/filem sbb buat apa nk sokong industri malaysia? apa yang diorang bg pada aku. atlis, if aku tgk crita lua, morality tu ada and kadang2 skrip diorang tu menyedarkan. even crite cartoon pon. ni tengok crita mlayu semua psl rempit, cinta bersegi, tak menarik langsung. Tolongla buat cerita yang bagi keinsafan sikit. or cerita yang ADA OTAK.

fuh.penat membebel. actually geram dgn diri sendiri yang seronok sgt dgn dunia ni. Kalau esok kiamat, akulah orang yang paling terkedu dan mmg aku mmg patut dapat ayat "in ur face!". Wpun umat islam dijanjikan syurga..namun, belum pasti selepas berapa ratus or ribu tahun aku disiksa baru dapat msk syurga. Time tu, aku hanya mmpu menyesal sbb x berusaha kt dunia (see? aku sedar bende ni, tp kenapa liat sgt nk kusyuk?). Cuba compare iman kita skarang dgn orang2 dulu (zaman nabi Muhammad S.A.W). apa alasan kita x dapat tunaikan yang wajib? apa yang berbeza?hanya tahun je. ajaran, tuntutan, kewajipan semua masih sama. tp, kenapa sukar sgt? Ya Allah, selamatkan aku, dan kurniakanlah seseorang dari hambaMu yang soleh untuk membimbing aku..dunia akhiratMu

5 comments:

fArA jeFF said...

smlm kami ada ceramah live online..satu ayat ustaz tu yg mmg tepat 200%:
"kalau para sahabat nabi masih hidup skg tentu tak lena tido.salehuddin al ayubi,umar al khattab even bilal bin rabah pon"

yg di palestin pincang idup nya,tp di luar palestin ummah sdg PINCANG IMANNYA.
wallahua'lam

mib said...

assalamualaikum...
sesungguhnya mengingati mati adalah cara terbaik untuk menasihati diri...
Rasulullah SAW bersabda: Bahawasanya tidak berlalu satu hari ke atas kubur melainkan kubur berkata (kepada manusia): Akulah rumah pengasingan, akulah rumah persendirian, akulah rumah tanah, akulah rumah yang penuh dengan ulat. Dan apabila dikuburkan orang yang bermaksiat dan orang yang kafir maka kubur berkata kepadanya: Tidak ada ucapan selamat datang bagimu, sesungguhnya engkau adalah orang yang paling kubenci yang berjalan di atasku. Pada hari ini segala urusanmu telah diserahkan kepadaku maka engkau akan lihat betapa aku akan membalas perbuatanmu. Lalu kubur itu menghimpitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya.(Hadis riwayat al-Tirmizi)...
masa aku pergi usrah pn prof. ade kate nabi amat menyayangi umat di akhir zaman kerana mereka tidak dapat melihatNya namun mereka masih beriman kepadaNya...
Orang yang imannya paling menakjubkan adalah kaum yang datang sesudah kalian. Mereka beriman kepadaku, walaupun mereka tidak melihatku. Mereka benarkan aku tanpa pernah melihatku. Mereka temukan tulisan dan beriman kepadaku. Mereka amalkan apa yang ada dalam tulisan itu. Mereka bela aku seperti kalian membela aku. Alangkah inginnya aku berjumpa dengan ikhwanku itu!”.....
sesungguhnya aku pn insan yg lemah seperti mu...oleh yg demikian marilah kita saling menasihati bagi menjamin kebahagian di dunia dan akhirat kelak....isnyaallah....

Syim said...

kdg2 kita semua alpa.

semga kita semua tergolong dlm golongn tu. aminnn...

Norhidayah rasin said...

Hi Lina..i agree with u..sumenye berlaku dpn mata&juge diri kite sndri..umur dah meningkat pn kdg2 masih tinggal smbyg..especially bile travel..mula amik kesempatan,tertinggal la,xsempatla..padehal rukhsah dah sedia ade..xde ape lg yg susah bgi muslim ni..Hopefully kite jgnla lalai@terpesong..sntiasa ingat mati,sntiasa takut azab Allah.

SNAK said...

InsyaAllah..sama2 la kite mengingati..aku sangatla lalai..hurmm

There was an error in this gadget

I'M in The MooD of This